Nátha szezon

girl with fluMint ahogy a legtöbb betegség, amit "összeszedünk valahonnan" a nátha is első sorban az immunrendszer legyengülésének következménye. De mitől gyengül le az immunrendszer? A téli időszámítás felköszöntésével a nappalok lerövidülnek és az éltető napfény sokkal kevesebbet simogatja a bőrünket mint szeretnénk. Ez kihat a mindennapjainkra mind lelki, mind fizikai szinten. A fizikai okok egyszerűek: télen, a fűtésszezon is megkezdődik. A levegő por és egyéb telítettsége is megnő, ami sok munkát ad az orrnak. Az orrunkban megrekedt szennyezőanyagok, szabadon szálló kórokozók kicsapódnak és ezt fújjuk bele a zsebkendőbe. Ha a rendszeres ürítés elmarad, akkor megkezdődik a szájlégzés, ami már szabad utat enged minden vírusnak és bacilusnak a szervezetbe jutáshoz.

 

the fluEbben az esetben már csak a mandula, az utolsó kapu állíthatja meg veszélyes kórokozók szervezetbe jutását. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, akik hajlamosak az alapos orrfújást ellustulni. A másik, még kutatási fázisban lévő ok a D vitamin hiánya. A nap által felszabadított D vitamin nem csak a csontok egészséges fejlődésében játszik nagy szerepet. Fontos küldetése a mellékpajzsmirigyek hormontermelésének szabályozása is, vagyis, ha nincs elegendő D vitamin a szervezetben, akkor a mellékpajzsmirigyek hormontermelésének következtében depressziós tünetek is kialakulhatnak. Emellett a napos órák csökkenésével a melatonin hormon termelése fokozódik, ezt a tobozmirigy termeli, átállítja szervezet belső óráját és gátolja a szerotonin termelést, ami viszont ingerületközvetítő. Ez az ingerületközvetítő segít javítani a kedélyállapotot, fokozza figyelmet és a memóriát. Régóta összefüggésbe hozták már a szerotonin alacsony szintjét a szorongással és a depresszió kialakulásával. Kutatások bizonyítják, hogy a harag, a pesszimizmus és a depressziós állapot gyengíti az immunrendszert. Hazánkban évente többszázezer embert érint, a téli, napfény hiánytól kialakuló depresszió, ami miatt az ember még kevésbé figyel oda az egészségmegőrző viselkedésre. Fontos kihangsúlyozni még a megfelelő, változatos, vitamindús táplálkozást is, aminek minden évszakban jelentős immunerősítő és ezáltal megelőző szerepe van. A téli depressziós időszakban, megnövekszik az önjutalmazó, örömpótló táplálkozás okozta elhízás. Az egészséges, változatos táplálkozás jó alapot képezhet egy őszi-téli, napfényhiányos időszakra. Fontos kezelés még a fényterápia. Naponta 2x-3x 20-30 percre ki kell menni a szabadba, ahol valódi napfénnyel találkozhatunk, ha ez nem megoldható, vagy az időjárás nem engedi, akkor 2500 Lux (egy jól megvilágított helyiség 400-500 Lux) intenzítású, szemmagasságban történő mesterséges fénnyel kezeljük a testünket.

Peaceful WomanMik a lelki okok? Gyakran csupán elvonulási vágy. Szeretnél az emberektől távol maradni, a gondolataidat összeszedni és egy nátha megfelelő indok arra, hogy hagyjon békén mindenki. A felszabaduló váladékok - orrfújás, köhögés, stb. - az elfojtott érzelmek, indulatok megtestesült formái, amik másként már nem tudnak előtörni belőled. Érdemes elgondolkodni azon, hogy van-e olyan dolog az életedben, amin legszívesebben sírnál, vagy egyszerűen nincs lehetőséged megfelelően lekommunikálni a külvilág felé. Ha az orrdugulást nézzük analógiásan, egyből az a kérdés merül fel, hogy mi az ami "bűzlik", miben nem szeretnél részt venni? Töprengj el azon, hogy mik történtek veled mostanában, rakd rendbe a gondolataidat és bátran mond el, ha valami bánt, ha valami nem tetszik, ha valami szerinted "bűzlik".

A betegségek okozói saját magunk vagyunk, így saját magunk meg is gyógyíthatjuk magunkat. - Ez persze nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt és súlyos esetben a megfelelő gyógyszereket!

 • Lassan egy éve küszködtem a derekammal, de Csaba megtalálta azt, amit sok masszőr és úgynevezett csontkovács sem talált meg!! Húztak, csavargattak de semmi sem javult! Csaba megtalálta az okot (ami nem is a derekamnál volt!!!!) és egy kezeléssel megoldotta. Hálás köszönet neki.

  Ervin - Budapest

 • A kiropogtatásod volt nagyon jó, és így egyben a kettő (Kineso-tape)... Király :)

  Alexa - Budapest

 • Rendszeresen kapok akupunktúra kezelést az endokrin központomra. A 60 perces terheléses inzulin szintem 175-ről 99-re csökkent. Ez még mindig nem ideális, de jó úton járunk! A tüneteim csökkentek vagy megszűntek, nem vagyok fáradékony, a haspuffadás megszűnt. 3 hónap alatt 4 kg-ot fogytam! Köszönöm :-).

  Tímea - Dunaharaszti

 • ....amikor az ajtóhoz értem ( kb.5 lépés)...a kilincsre tettem a kezem .... csodálkoztam miért van két szabad kezem😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂✌✌✌✌✌✌✌ A botom ott maradt a kagylónak támaszkodva 😲😲😲😲😲😲😲😉😉😉😉 Gyaaalog...két lábon bot nélkül mentem....🤓🤓🤓🤓 Vissza mentem újabb 5 lépést a botért....kijöttem és azt mondjak álltam értetlen fejjel és néztem vissza a fürdőre....meg vissza....kérdezték baj van....nem válaszoltam..😝😝😝 Újra kellett játszanom a fejemben a jelenetet....mert hirtelen konkrétan azon gondolkodtam hogy most ez megtörtent vagy csak képzeltem:))))

  Judit - Budapest

Next
Prev
Our website is protected by DMC Firewall!